Sutra blogi

Yin-jooga

Salillamme on mahdollisuus myös tehdä yin jooga-tyylistä asanaharjoitusta. Yin joogassa on tarkoitus avata sidekudoksia, joita on joka puolella kehoa - mutta varsinkin nivelten ympärillä. Sidekudosten tehtävä on kirjaimellisesti pitää keho kasassa. Sen takia ne eivät veny lyhytkestoisissa ventyksissä, vaan vaativat pitkäkestoisia (väh. 3. min.) venytyksiä. Yin joogassa asennoissa ei ole tarkoitus mennä omaan maksimivenytykseen, vaan olla vaan rentoutuen erilaisissa istualtaan tai makuulta tehtävissä asennoissa, jolloin sidekudosten avautuminen pääsee pikkuhiljaa tapahtumaan.

Yin jooga ei vaadi mitään alkeiskurssia tai muutakaan etukäteistuntemusta joogasta. Ohjaaja aina ohjaa harjoituksen läpi ja kuka tahansa pystyy osallistumaan tunnille ja seuraamaan mukana, koska eteneminen tapahtuu hyvin rauhalliseen tahtiin. Jos kehon kanssa on ongelmia, niin siitä kannattaa kertoa ohjaajalle, jolloin asentoja voidaan muunnella yksilön mukaan.

Astangajooga on dynaamisena harjoituksena yang-tyylinen harjoitus - sen takia yin jooga muodostaa hyvän vastapainon astangajoogalle. Astangajooga-tyylisessä asanaharjoittelussa avataan tehokkaasti lihaksia; kun taas yin jooga kohdistuu enemmän sidekudoksiin.

Tervetuloa!

Linkit

 

www.astanga.fi Helsingin Astanga Joogakoulu, pääopettajina Juha Javanainen ja Petri Räisänen; Petri ja Juha vierailevat Helsingin koululta Turussa 1-2 kertaa vuodessa molemmat.
http://www.astanga.fi/linkit.html Helsinki lähialueet ja muut astangajooga-ryhmät.
www.kpjayi.org Ashtanga Yoga Research Institute, opettajina Sri K. Pattabhi Joisin tytär Saraswati ja tyttären poika Sharath.
www.rsharath.com Astanga Vinyasa Joogan nykyinen eli KPJAYI:n pääopettaja.
www.saraswathiashtanga.com Astanga Vinyasa Joogan nykyisen muodon kehittäjän tytär ja KPJAYI:n toinen opettaja.
www.yogaartsmagic.net The Midnight Ashtanga Yoga Retreat, opettajana Stefan Engström, joka vierailee Turussa 1-2 kertaa vuodessa.
www.hanneyoga.com Hanne on autorisoitu freelanceopettaja, joka vierailee Turussa säännöllisesti.
www.frankkappas.com Ruotsi, Frank Kappas pitää kursseja Suomessa noin kerran kuussa - ja nimenomaan Turussa pari kertaa vuodessa.
www.ashtanga.org/lineage Astanga joogan historiaa: mm. Krishnamacharya ja hänen tärkeimpiä oppilaitaan; Sri K.Pattabhi Jois, Mysore; B.K.S.Iyengar, Poona; T.K.V. Desikachar, Chennai; B.N.S. Iyengar, Mysore...
www.livingmysorejournal.blogspot.com Astanga Joogalle omistettu nettijulkaisu
www.joogaterapia.fi Tietoisuustaidot ja jooga, Mindfulness, Joogapilates yms. Turussa.
www.pune.fi Iyengar joogaa Turussa.
www.himalaja.fi Turun laajin valikoima eri joogatyylejä.

Määritelmiä

Astangajooga on itse asiassa ikivanha termi, jonka juuret ulottuvat noin 350-luvulle jaa. Tuolloin viisas intialainen tietäjä eli rishi Patanjali kirjoitti joogan filosofian perusteoksen nimeltä Yoga-Sutra. Jooga on, itse asiassa, monitasoinen termi, joka tarkoittaa sekä tiettyjä harjoitusmenetelmiä, sekä myös sitä tietoisuuden tilaa, mitä noilla harjoituksilla pyritään saavuttamaan. Patanjali määrittelee joogan heti teoksensa alussa “mielen toimintojen pysäyttämiseksi”. Krishnamacharyan pitkäaikaisimman oppilaan T.K.V. Desikacharin mukaan em. ajatelma tarkoittaa, että joogan avulla opetellaan kaikessa yksinkertaisuudessaan keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

"Astanga" puolestaan tarkoittaa kahdeksaa haaraa tai jäsentä. Patanjali määritteli myös nämä kahdeksan haaraa; ja niistä yksi on "asana", jota pääasiassa harjoittelemme salillamme. Asana on Patanjalin mukaan asento, joka on "vakaa ja mukava". Jos haluaa syventyä joogan filosofiaan ja historiaan, niin sitä varten salilamme on pieni kirjasto, josta voi lainata kirjoja. 

“Practice, practice, practice; and all is coming.”

- Sri K. Pattabhi Jois -

“Everything has come to me, but nothing stays.”

- B.K.S. Iyengar -

 

 

 

Mantrat

Joogaperinteeseen kuuluu sanskritinkielinen mantra -lausunta – ääneen tai äänettömästi - myös ihan omana erillisenä harjoituksenaan. Myös Sri K. Pattabhi Joisin perinteen Astangajoogassa lausutaan yleensä mantra harjoituksen alussa ja lopussa. Harjoituksen alussa lausutaan ns. astangamantra, jonka ensimmäinen säkeistö on ylistys aiemmille joogan opettajille ja toinen säkeistö on kunnianosoitus klassisen joogan filosofian "isälle" eli Patanjalille. Tämän mantran lausuminen on siis perinteiden kunnioittamista. Mantrojen lausuminen ja opettelu on täysin vapaaehtoista; harjoitella voi ilman mantrojakin.

Astangajoogaharjoituksen lopussa puolestaan lausutaan ns. mangala- eli shantimantra, jossa toivotetaan onnea ja menestystä kaikille tasapuolisesti:-)

 

ASTANGA YOGA MANTRAM

OM

VANDEE GURUUNAAM CARANAARAVINDEE

SANDARISITA SVAATMA SUKHAAVA BOODHEE

NIH SREEYASEE JAANGALIKAAYAMAANEE

SAMSAARA HAALAAHALA MOOHASAANTYAI

 

AABAAHU PURUSAAKAARAM

SANKHACAKRAASI DHAARINAM

SAHASRA SIRASAM SVEETAM

PRANAMAAMI PATANJALIM

OM

 

I bow to the lotus feet of my gurus,

who awakens the happiness of one´s self revealed;

who are the ultimate good; who take the form of a medicine man

for curing the delusion of the poison of birth and death.

 

Who takes the form of a man up to his arms,

bearing a conch, disk and sword,

thousand-headed, white:

I salute Patanjali!

(Suora käännös: Måns Broo)

 

MANGALA MANTRA

OM

SWASTHI – PRAJAA BHYAH – PARI PALA YANTAM

NYA – YEENA MAARGEENA MAHI – MAHISHAAHA

GOO – BRAAMANEEBYAHA – SHUBASTU – NITYAM

LOKAA´A – SAMASTHAA SUKHINOO – BHAVANTHU

 

OM SHANTI SHANTI SHANTI

OM

 

Prosperity to the people, to the rulers of the earth,

who protect the earth by following the path of righteousness!

May there always be fortune for the cows and Brahmins!

May all the worlds be happy.

 

OM Peace, peace, peace.

(Suora käännös: Måns Broo)

“Mala on sanskritin kieltä ja tarkoittaa nauhaa. Intiassa on monenlaisia maloja. On japamala, pyhistä puuhelmistä lankaan pujotettu helminauha, jota käytetään rukoiltaessa laskemiseen ja pitämään huomio kohdistettuna mantran toistamiseen. On pushpamala, tuoreista jasmiinikukista lankaan pujotettu tuoksuva kukkanauha, joka tarjotaan jumalolennoille suoritettaessa rituaaleja kodeissa ja temppeleissä. Pattabhi Jois tarjoaa toisenlaisen nauhan, perinteeltään ikivanhan, yhtä pyhän kuin rukous ja yhtä kauniin kuin kukka. Hänen malansa on jooganauha, jossa kukin hengityksen rytmittämä liike on kuin pyhä helmi, joka lasketaan ja johon keskitytään, ja kukin asento on kuin sulotuoksuinen kukkanen pujotettuna hengityksen lankaan. Aivan niin kuin japamala koristaa kaulan ja pushpamala koristaa jumalat, niin myös tämä jooganauha, ahkerasti harjoiteltuna, koristelee koko olemuksemme rauhalla, terveydellä, säteilyllä ja lopulta itsetuntemuksella.”

- Eddie Stern -

 

 

 

 

 

Kalenteri

FacebookTwitterLinkedIn