Harjoitteluohjeet

Seuraavaan luetteloon on koottu joogan kannalta huomionarvoisia asioita:

Älä joogaa kuumeisena – pidä yksi kuumeeton lepopäivä ennen kuin taas harjoittelet. Sairauden takia tai muusta syystä johtuvan tauon jälkeen kannattaa aloittaa normaalia kevyemmällä harjoituksella.

Mainitse mahdollisista selkä-, polvi- yms. tukielinvaivoista ohjaajalle ennen tuntia. Yleensä ne eivät ole harjoittelun esteenä - mutta voivat vaatia liikkeiden soveltamista - sillä jooga oikein tehtynä usein parantaa tai helpottaa monia vaivoja.

Varsinkaan polvia ei saa missään nimessä vääntää väkisin. Polvivaivojen syynä ovat usein lantion seudun tiukkuus ja joogassa nimenomaan työstetään lantiota liikkuvammaksi. Kysy ohjaajalta lisäohjeita.

Naisten on hyvä tietää:

Astangajoogan aloittamista ei suositella raskauden aikana.

Jo ennen raskautta jooganneet voivat harjoitella seuraavasti: Sri K. Pattabhi Jois suosittelee, että kun raskaus on todettu, ei raskauden ensimmäisen kolmanneksen (1-3kk) aikana kannata tehdä voimakasta harjoitusta keskenmenoriskin takia. Kolmen kuukauden jälkeen voi tehdä kevyttä harjoitusta omien tuntemusten mukaan ja soveltaen. Kaikkia asanoita, joissa vatsaan kohdistuu paine on vältettävä ja päälläseisontaa ei myöskään suositella raskaana oleville. Kerro aina raskaudesta ohjaajalle.

Synnytyksen jälkeen suositellaan lepoa ja palautumista vähintään kuuden viikon, mieluiten kolmen kuukauden ajan.

Perinteisesti astangajoogassa suositellaan fyysisen rasituksen välttämistä kuukautisten aikana, jotta elimistön puhdistuminen ei häiriintyisi. Tämän takia suositellaan lepoa säännöllisestä voimakkaasta harjoituksesta kolmen ensimmäisen vuotopäivän aikana - tai vaihtoehtoisesti pahimpien pms-oireiden aikana. Jos sinulla ei ole kuukautisia tai kuukautisrytmi on epäsäännöllinen, niin kokeile kuukausittaista kolmen päivän taukoa fyysisestä ponnistelusta ennen uudenkuun hetkeä.

Salille tulo- ja salillaolo-ohjeita:

Joogamattoja saa lainata salilta.

Mutta oma joogamatto on osa henkilökohtaista hygieniaa. Huolehdi muutenkin henkilökohtaisesta hygieniasta. SALILLA ON SUIHKUT SEKÄ MIEHILLE ETTÄ NAISILLE. Suosituksia: tule puhtaana ja puhtaissa vaateissa harjoittelemaan sekä pese joogamatto säännöllisesti.

Ovet avataan noin 15 minuuttia ennen aamun tai illan ensimmäistä tuntia.

Jos tulet myöhässä, niin älä tule saliin kesken mantran, kiitos.

Pidä matkapuhelimesi äänettömänä.

Vältä kiirehtimistä, ota rauhallisesti.

Valmistautuminen joogaan ja siitä palautuminen:

Asusteena kevyt vaatetus, jossa voi myös hikoilla. Jooga onnistuu parhaiten paljain jaloin.

Harjoituksen aikana ei juoda eikä syödä. Alkeiskurssin aikana tosin on suositeltavaa ottaa vesipullo mukaan.

Pidä ruokailun jälkeen vähintään kaksi tuntia taukoa ennen joogan aloittamista; ison aterian jälkeen kannattaa pitää jopa neljä tuntia taukoa.

On myös hyvä olla juomatta mitään vähintään 15 minuutia ennen joogaa.

Harjoittelumotivaatiosta:

Astangajooga voi vaikuttaa ihmiseen hyvin syvällisesti, mutta päästäkseen nauttiman sen kaikista hyödyistä edellyttää se säännöllistä harjoittelua. Säännöllinen harjoittelu luo “joogarytmin”, jolloin on helpompi ylläpitää jatkuvaa harjoitusta. Lyhyt harjoitus usein tehtynä on parempi kuin pitkä harjoitus harvoin tehtynä.

Harjoituksen voi tehdä joko salilla muiden kanssa tai omatoimisesti kotona - tärkeintä on säännöllinen harjoittelu. Vähimmäissuositus on 3 harjoitusta viikossa ja enintään kuusi kertaa eli vähintään yksi lepopäivä viikossa. (Perinteisesti pidetään myös uuden- ja täydenkuun päivät lepopäivinä.) Aina ei kuitenkaan tarvitse tai kannata tehdä koko harjoitusta, vaan voi elämäntilanteen ja omien tuntemusten mukaan tehdä lyhyempiä harjoituksia (15 minuutista ylöspäin). Astangajooga-harjoitusta ei tulisi tehdä kuin kerran päivässä, mutta muuta liikunta- tai joogaharjoittelua voi tehdä saman päivän aikana omien tuntemusten mukaan. Kivut ja säryt ovat yleensä viestejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Eli ota välillä kevyemmin ja sovella, jos johonkin sattuu tai harjoittelu tuntuu liian raskaalta ja energiaa kuluttavalta. Harjoituksen on tarkoitus antaa energiaa, ei viedä sitä.

Astangajoogan harjottelu on hedelmällistä jokaiselle siitä kiinnostuneelle: jäykille ja notkeille, heikoille ja vahvoille, huono- ja huippukuntoisille. (Alaikäraja on 12 vuotta, yläikärajaa ei ole.)

“Yoga is for everybody.”

- R. Sharath Jois -

Kalenteri

FacebookTwitterLinkedIn